Inge Evers was al van plan in de jaren tachtig van de vorige eeuw naar Georgië te reizen om op zoek te gaan naar de achtergrond van de diepgewortelde traditie van het viltmaken in Georgië. Daar kwam het destijds niet van, maar in de jaren negentig leerde zij vrouwen van de Georgische Textiel Groep (GTG) kennen en realiseerde zij haar plannen. Ook bracht zij een bezoek aan het Zijdemuseum in Tbilisi waar in september/oktober 2005 het Vijfde Internationale Textielkunst-symposium en het Tweede Internationale Vilt-symposium werden gehouden. (www.silkmuseum.ge)

In het artikel Textielkunst springlevend in Georgië schrijft Inge Evers over haar eerste kennismaking met het Georgische vilt, viltmaken, "community art" en de inspanningen van Georgische vrouwen de traditie hoog te houden. Een drietal bijlagen illustreert de relatie tussen kunst, textiel, de mens, zijn expressie, therapie en het dagelijkse leven. Een vierde bijlage gaat over het resultaat van een workshop in het Kachetische Alvani in het najaar van 2005 en plannen voor de toekomst.
Klik hier om het artikel te kunnen lezen in pdf formaat. Daarvoor is Adobe Reader nodig. Indien u niet beschikt over Adobe Reader, klik op het logo van Adobe Reader onderaan deze pagina om het programma via internet te downloaden.


Gezamenlijk werken aan een vilten kleed door de kunstzinnige nonnen van het klooster te Vardzia. In het midden Inge Evers tijdens een workshop “Het nieuwe komt voort uit het oude” in september 2006


In september 2006 werd het
Georgische Wol Research Project gelanceerd in Tbilisi door acht deelnemers, onder wie initiator en drijvende kracht Inge Evers.
Op een persconferentie werden de doelstellingen bekendgemaakt, van onderzoek naar gebruik van wol- en zijdevezels en -stoffen naar vervaardiging van viltproducten en exportbevordering van wol- en zijdeproducten.
Dankzij het Georgische Wol Research Project is het nu ook mogelijk vanuit Nederland vilt- en zijden/wollen stoffen te bestellen aan de hand van stalen. Lees meer hierover in het artikel "Het Georgische Wol en Research Project".
Klik hier om het - in PFD formaat - te kunnen lezen.
Om het in PDF te lezen is Adobe Reader nodig. Indien u niet beschikt over Adobe Reader, klik op het logo van Adobe Reader onderaan deze pagina om het programma via internet te downloaden.
>

Nu de werkzaamheden van de Georgische Textiel Groep zich uitbreiden, is het bezit van een veilige auto noodzakelijk. Inge Evers doet een oproep voor steun voor de aanschaf van zo'n auto:
"Leden van de Georgische Textielgroep brengen regelmatig materiaal naar vrouwen in alle uithoeken van Georgië voor het maken van vilt- en wol/zijdeproducten. Dat gebeurt onder alle weersomstandigheden. De laatste keer dat we naar Vardzia gingen reden we over niet al te prettige wegen in een twintig jaar oude auto, zonder hoofdsteunen en gordels en met totaal gladde banden. Bijna vanzelfsprekend kregen we een lekke band en de automobilist die ons te hulp schoot, raadde ons ten stelligste af om nog verder te rijden met dit voertuig.
Een betrouwbaar voertuig is onontbeerlijk. De textielvrouwen zijn nu aan het sparen voor een nieuwe - tweedehands - landrover.
Wie een bijdrage wil leveren, al is het maar 10 euro, kan een gift storten op de ABN-Amro-rekening ten name van I.D.Evers-Jansen en/of Y.A.Cals te Haarlem no. 55.44.32.064 onder vermelding van 'Nabadi Georgië
'."

Aandacht verdient ook het project Kamara, opgezet door de Georgische Textielgroep (GTG). Sinds de oprichting in 1993 streeft deze organisatie ernaar om begrip, verdraagzaamheid en vriendschap onder mensen te kweken en de rechten van het kind op onderwijs, artistieke expressie en deelname aan het culturele leven in de gemeenschap te ondersteunen. Kamara is bedoeld voor kinderen met een economische en sociale achterstand in de leeftijd van acht tot vijftien jaar. Ten bate van het project Kamara wordt elk jaar in Nederland in de maand december een boekenbeurs in Heemstede gehouden.

De GTG beschikt over een team van vakbekwame kunstenaars en wetenschappers die - gratis - les geven in diverse vormen van kunst en in het verwerven van inkomen verschaffend werk. Dit is van groot belang voor de toekomst van deze kinderen en zal bijdragen tot hun volwaardige deelname, als gelijke burgers, aan de maatschappij.

Degenen die Kamara willen steunen kunnen zich wenden tot Inge Evers.

Voor meer info :
T
023 5246383
E-mail: inge.d.evers@xs4all.nl
Internet: www.wvevers.dds.nl
Zie ook: www.geotexart.org